Підвищення кваліфікації викладачами кафедри

29 лютого 2024 р. завідувачка кафедри Зоряна Яремак та доцентка Леся Данилюк прослухали лекцію на тему «The Principles of Agricultural Price, Policy and Trade Analysis». Лектор – WILLIAM H. MEYERS. Вільям Х. Мейерс є почесним професором сільськогосподарської та прикладної економіки Університету Міссурі, де викладає курс «ЄС та його східні сусіди», і ад’юнкт-професором Школи економіки, управління та статистики Болонського університету, в якій читає курс про продовольчу та сільськогосподарську політику, торгівлю та глобальну продовольчу безпеку. Він є старшим науковим співробітником і довіреною особою Національного центру продовольчої та сільськогосподарської політики, Вашингтон, округ Колумбія.

Лекція присвячена питанням аналізу основних причин державного втручання у продовольчі та сільськогосподарські ринки й інструменти політики, які при цьому застосовуються. Наведені приклади загальних втручань разом із методами аналізу цієї політики на ціну, торгівлю, витрати та вигоди, а також добробут виробників сільськогосподарської продукції та споживачів. На основі представлених графічних даних доведено взаємозв’язок між  потенційними наслідками урядових субсидій на сільськогосподарське виробництво залежно від типу субсидії та суб’єкта, якому вона адресується. Лектор не обійшов увагою і питання впливу у короткостроковій та довгостроковій перспективі війни в Україні на внутрішній національний продовольчий ринок України та зовнішній світовий.

Можливість долучитися до прослуховування лекції викладачі реалізували через освітню платформу Ukraine Global faculty. UGF – це некомерційна ініціатива, що працює під патронатом Міністерства освіти і науки України за грантової підтримки Українського фонду стартапів, місія якої є надання українським студентам та вченим доступ до найсучасніших онлайн-лекцій і майстер-класів провідних науковців світу.