Науково-практичний стіл, організований кафедрою трудового, екологічного та аграрного права

6 березня з ініціативи доцента кафедри Наталії Василівни Кохан кафедрою трудового, екологічного та аграрного права із залученням Управління Держпраці в Івано-Франківській області, Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську, Івано-Франківського міського центру зайнятості, Відділення асоціації правників України в Івано-Франківській області та Громадської організації «Інституту права і демократичного розвитку», проведений «круглий стіл» щодо обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню не задекларованої праці». Законопроект стосується однієї з найбільш актуальніших проблем, а саме: розмежування трудових та цивільно-правових відносин. Зокрема, пропонується запровадити так звану «презумпцію наявності трудових відносин». Її суть полягає в тому, що законодавством передбачається сім ознак наявності трудових відносин і наявність будь-яких трьох із цих ознак є достатньою підставою для кваліфікації відносин як трудових і для укладення трудового договору. Проект викликав багато заперечень та гострі дискусій в суспільстві.

Особливість організованого заходу полягала в вузько предметній сфері аналізу, практичному спрямуванні на вироблення пропозицій до проекту Закону, залученні представників профільних державних органів, практикуючих юристів-адвокатів.

З привітальним словом виступила завідувач кафедри трудового, екологічного та аграрного права НН Юридичного інституту, доктор юридичних наук, професор Кобецька Надія Романівна.

Свої бачення проекту Закону, його недоліки та позитивні сторони, пропозиції до вдосконалення представили у своїх виступах: професор Олег Антонович Вівчаренко, доцент Наталя Василівна Кохан, доцент Юлія Володимирівна Кернякевич-Танасійчук, доцент Наталія Михайлівна Стефанишин, головний спеціаліст, юрисконсульт Упраління Держпраці в Івано-Франківській області Хімченко Валерій Валерійович, провідний юрисконсульт Івано-Франківського міського центру зайнятості Лазар Леся Ігорівна, заступник начальника фінансово-економічного відділу Управління Пенсійного фонду у м. Івано-Франківськ Шпіляревич Ірина Ігорівна, адвокат, член Ради відділення Асоціації правників України в Івано-Франківській області Наталія Станіславівна Шиманська. Письмові пропозиції подали доцент Руслана Миколаївна Гейнц, викладач Уляна Петрівна Гришко.

Результатом роботи «круглого столу» стали узагальнені пропозиції до проекту, які будуть скеровані Мінсоцполітики України в рамках громадського обговорення.