Ректор ПНУ: «Без потужних університетів регіон почне занепадати»

25 січня в Яремче делегація Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на чолі з ректором Ігорем Цепендою провела виїзне засідання з головами міських, селищних, сільських територіальних громад Надвірнянського району. Засіданню передувало відвідання керівниками громад будівництва університетського Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі (МЦЗ) у Микуличині і ознайомлення з планами його роботи, а також презентація Прикарпатським університетом проєкту «Бадмінтон і зір» на базі Микуличинського ліцею Яремчанської міської ради. Ініціатором зустрічі виступив голова Надвірнянської РДА Петро Хмельовський.

Виїзне засідання відкрив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. Він розповів керівникам територіальних громад Надвірнянського району про роль університету у відновленні і розвитку громад на прикладі МЦЗ у Микуличині та Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван (МНЦ) з точки зору виконання ПНУ однієї з його трьох стратегічних місій, а саме — вплив на розвиток регіону.

«Без потужних університетів регіон почне занепадати. Завдання полягає в тому, аби зрозуміти у кожній територіальній громаді, які ми маємо інституції, навколо яких може «крутитися» життя. Це, в першу чергу, школи, коледжі, університети та їх ключові об‘єкти. Чому ми вам показали Міжнародний центр зустрічей студентської молоді? Тому що сюди що два тижні буде приїзджати до 200 молодих осіб. Сюди будуть приїзджати молоді люди, лідери багатьох країн світу, які вперше побачать Карпати, які вперше побачать Україну, які захопившись красою і гостинністю нашого краю, будуть передавати свої враження іншим людям. А багато хто з цих європейських молодих лідерів стане членами урядів і, почувши про Микуличин, Карпати, Україну, буде з симпатією до нас приймати рішення на користь нашого краю і нашої держави. Якщо взяти МНЦ «Обсерваторія», який ще 10 років тому був великою руїною, то зараз це магніт, який притягує величезну кількість туристів. Це об‘єкт, який є цікавим для наукових інвестицій», — наголосив ректор.

Детальна інформація: читати