Участь кандидатки юридичних наук, викладачки кафедри трудового екологічного та аграрного права Лесі Романівни Данилюк у 18-му щорічному Колоквіумі Академії екологічного права Міжнародного союзу охорони природи

Починаючи з 2003 року Академія екологічного права Міжнародного союзу охорони природи щорічно організовує тематичні колоквіуми присвячені проблемам правового захисту довкілля та реалізації екологічних прав. На сьогодні ці заходи є потужною міжнародною платформою для спілкування, обміну знаннями та досвідом між вченими-юристами та експертами в питаннях правової охорони навколишнього природного середовища з усього світу.

Кафедра трудового, екологічного та аграрного права неодноразово представляла Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника на відповідних колоквіумах.

Минулого року захід був скасований через поширення Covid-19, а згодом організатори прийняли вимушене рішення провести його в цифровому форматі.

Цьогоріч 18й Колоквіум Академії екологічного права МСОП відбувався з 28 червня по 2 липня на базі Юридичного факультету Ґронінґенського університету (м. Ґронінґен, Нідерланди) під темою «Майбутнє екологічного права: амбіції та реальність» (онлайн).

Програма Колоквіуму передбачала три пленарні засідання, де спікерами виступили провідні фахівці в сфері правової охорони довкілля з університетів Європи та США. Крім цього робота продовжувалася в рамках одинадцяти паралельних сесій, кожна з яких була поділена на окремі секції за тематикою досліджень: права людини та довкілля, сталий розвиток і право, екологічне правосуддя, адаптація до змін клімату, збереження водних ресурсів, захист дикої природи та багато інших.

Кандидатка юридичних наук, викладачка кафедри трудового екологічного та аграрного права Леся Романівна Данилюк модерувала роботу секції «Відходи та управління ними», а також представила доповідь на тему «Управління побутовими відходами в Україні в контексті євроінтеграції». Під час презентації були розкриті головні законодавчі аспекти та практичні проблеми адаптації вітчизняної правової бази до стандартів Європейського Союзу в галузі управління відходами, а також окреслено основні шляхи їх вирішення.

Широка тематика Колоквіуму дозволила міжнародному науковому співтовариству підвести підсумки та критично розміркувати над досягненнями екологічного права, обговорити виклики та визначити кроки для досягнення нинішніх і майбутніх цілей сталого розвитку.