Участь завідувачки Зоряни Яремак та доцентки Галини Мороз у VII Харківському міжнародному юридичному форумі

28 вересня 2023 р. викладачі кафедри трудового, екологічного та аграрного права взяли участь у панельній дискусії Форуму «Еколого-правова доктрина України: на шляху до безпеки, відновлення та зеленого порядку денного ЄС».

Харківський міжнародний юридичний форум було засновано у 2017 як відкриту міжнародну платформу для обговорення  проблем, найбільш актуальних для світової юридичної спільноти. Основним завданням організації форуму є залучення провідних фахівців та експертів з різних країн до прозорого і відкритого діалогу з метою вироблення спільних підходів до вирішення актуальних юридичних проблем в контексті глобалізації та усунення правових бар’єрів світового сталого розвитку.

Запрошеними спікерами панельної дискусії, присвяченій питанням еколого-правової доктрини, стали представники державних та громадських інституцій України, наукових установ, міжнародні експерти (Олег Бондаренко, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування; Юлія Овчиннікова, народна депутатка України; Олена Криворучкіна, народна депутатка України; Віктор Бойко, начальник Спеціалізованої екологічної прокуратури Харківської обласної прокуратури; Войцех Левандовський, доктор філософії, експерт з питань державної політики Європейського Союзу; Мохаммад Хазраті, докторант Університету По та країн Адур, E2S UPPA, CNRS, лабораторії TREE, Chaire Energy Justice & the Social Contract; Мірте Бут, наукова співробітниця Oxford Net Zero Оксфордського університету; Ганна Вронська, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду; Володимир Андрейцев, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, державний радник юстиції ІІІ класу, Заслужений юрист України; Василь Костицький, доктор юридичних наук, професор, дійсний член (академік) Національної академії правових наук України, заслужений юрист України; Володимир Єрмоленко, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В. З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України, член-кореспондент НАПрН України та інші).

Під час плідної прикладної предметної дискусії запропоновано подальші напрями роботи представників громадянського суспільства та державних органів у питаннях реалізації та захисту права на безпечне довкілля в умовах війни в Україні, впливу воєнних дій на стан навколишнього природного середовища в Україні, формування доказової бази для відшкодування екологічних збитків в міжнародних судових інстанціях, механізмів притягнення держави-агресора до відповідальності за вчинені екологічні злочини, а також ефективного відновлення та впровадження зеленого порядку денного ЄС в Україні.