Участь студентів у Глобальному молодіжному саміті МСОП «Одна природа, одне майбутнє» (IUCN YOUTH SUMMIT)

З 5 по 16 квітня 2021 р. відбувалася непересічна для світової екологічної та кліматичної політики подія – Глобальний молодіжний саміт МСОП «Одна природа, одне майбутнє» (IUCN YOUTH SUMMIT). З огляду на триваючу пандемію та з метою охоплення якомога більшої кількості молоді він був повністю віртуальним. Глобальний молодіжний саміт, який відбувся за кілька місяців до Всесвітнього конгресу охорони природи Міжнародного союзу охорони природи, мав на меті дати можливість молодим людям з усього світу обмінятися ідеями та досвідом, зміцнити зв’язки для формування спільної позиції в питаннях збереження природи та усунення негативних наслідків зміни клімату. Протягом двох тижнів учасники змогли долучитися до понад 25 тематичних треків, що проводяться молоддю, діалогів між поколіннями, майстер-класів та інших заходів.

Участь в роботі взяли студенти навчально-наукового юридичного інституту, зокрема, магістри спеціалізації екологічне та природоресурсне право та студентка 3 курсу:

Струтинська Лілія Василівна (студентка 1 року магістратури, ОП Право, спеціалізація «екологічне та природоресурсне право): «Обравши магістерську освітню програму по кафедрі трудового, екологічного та аграрного права, я вкотре впевнилась у важливості розуміння впливу людини на навколишнє середовище та актуальності розв’язання екологічних проблем за допомогою правових механізмів. За рекомендацією викладачів кафедри, мені випала нагода взяти участь в особливому міжнародному заході – IUCN YOUTH SUMMIT, на якому молодь зі всього світу ділиться своїм баченням охорони довкілля в їх країнах. Особливо цікавою була можливість взяти участь в інтерактивному круглому столі, де мені та іншим учасникам було запропоновано визначити проблеми адаптації до змін клімату та розглянути способи залучення молоді як кінцевого користувача до процесу вирішення проблем. Учасники були розподілені у віртуальні кімнати для спільного створення власних кліматичних рішень».

Працун Вікторія Василівна (студентка 1 року магістратури, ОП Право, спеціалізація «екологічне та природоресурсне право): «Мою увагу привернув захід на тему: «Природні рішення для людей, природи та справедливості». До виступів на цій відео-конференції було залучено експертів-доповідачів з неурядових громадських організацій та лідерів корінних народів Гватемали, Мексики та інших країн. Даний захід був зосереджений на правах (зокрема, на землю, інші природні ресурси) та проблемі несправедливості у ставленні до  місцевих та корінних громад у всьому світі. Учасники мали змогу висловити власну думку щодо екологічних ситуацій, які склалися, а також запропонувати способи, які допоможуть зберегти навколишнє природнє середовище та доступ до безпечних природних ресурсів. Участь в цьому форумі ще раз підтвердила правильність вибору мною спеціалізації екологічне право, глобальність та гуманістичний характер еколого-правового регулювання. Захід був корисним також для роботи над моїм магістерським дослідженням на тему «Правові аспекти екологічної міграції».

Московчук Ірина Ярославівна (студентка 3 курсу бакалаврату, ОП Право): «Вивчаючи курс екологічного права, я зрозуміла наскільки важливим є питання «корисної взаємодії» людини з природою. Тому, за пропозицією викладачів кафедри, вирішила скористатись унікальною можливістю і взяти участь у IUCN YOUTH SUMMIT. Особисто для мене найцікавішою розглянутою темою було питання зміни клімату. Спікери з усього світу ділились думками з цього приводу, і давали відповіді на запитання: «Що має зробити людство в першу чергу?», «Що можу зробити саме я і саме зараз у боротьбі зі зміною клімату?». На разі я ще раз переконалася, що захист докілля є однозначно найпріоритетнішим кроком у діяльності не лише окремих держав, а й усієї світової спільноти».